Diyanet İşleri Başkanlığı ile Din İşleri Yüksek Kurulu Avrupa Konseyi Fetva ve Araştırma Meclisi’nin ortaklaşa düzenlediği “Uluslararası Namaz Vakitleri Kongresi” İstanbul’da başladı.

ÇALIŞMALAR YAPILIYOR

Kongrede konuşan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, 2016 yılından itibaren namaz vakitleri ile ilgili ortaya çıkan ihtilafları gidermek adına takvim birliği ve namaz vakitlerinde birliği sağlama konusunda çalışmalar yapıldığını kaydetti. Kongrede müzakereler yapılarak sonucun açıklanacağı bilgisini veren Erbaş, “Yukarı enlemlerde namaz ve oruç vakitleri elbette yeni bir mesele değildir, ancak çok önemli bir meseledir. Müslüman varlığının en bariz ifadesi ve en temel ibadeti olan namazın vakitleri konusunda derin uygulama farklılıklarının olması pek çok açıdan üzücüdür. Avrupa ülkeleri ve çeşitli İslam ülkelerinden katılan ilim insanlarıyla neticeye kavuşturularak birlik sağlanacak. Uluslararası Namaz Vakitleri Kongresi sonucunda, namaz vakitlerindeki farklılıkları, ihtilafları asgariye indirecek bir sonuca kavuşturulacağını düşünüyorum” diye konuştu.

Başkan Erbaş, yukarı enlemlerde namaz ve oruç vakitleri elbette yeni bir mesele olmadığını ancak çok önemli olduğunu ifade ederek, “Bu toplantının öncesinde konuyla ilgili pek çok toplantı ve çalışma yapıldığını biliyoruz. Tüm bunların neticesinde bir ilmi heyetin teşekkül etmesini ve bugün burada bu heyet tarafından yapılan teklifin müzakere edilecek olmasını çok önemli buluyorum. Ayrıca buradaki ulemanın, kıymetli kardeşlerimin bu konunun en güzel şekilde sonuçlanması için yıllarca ortaya koyduğu çaba beni fevkalade ümitlendirmektedir.” dedi.

TEMSİLCİLER KATILDI

Kongrenin açılış oturumunda Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Prof. Dr. Abdurrahman Haçkalı, Dünya Müslüman Alimler Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Ali Muhyiddin Karadaği ve Avrupa Fetva ve Araştırma Meclisi Başkan Vekili Dr. Süheyb Hasan da konuştu.

Üç oturumdan oluşan ve iki gün devam edecek kongreye, Diyanet İşleri Başkanlığı Dış İlişkiler Genel Müdürü Erdal Atalay, Din İşleri Yüksek Kurulu Üyeleri, uzmanları ve astoronumları, Avrupa ve Rusya’da yaşayan Müslüman toplulukların temsilcileri ile alan uzmanları, takvim yapıcılar ve çeşitli STK temsilcileri katılıyor.

20 Safer 1443 Pazartesi

Arama

Miladi'den Hicri'ye

Hicri'den Miladi'ye